מה הוא דוח תזרים מזומנים?
דוח תזרים מזומנים הוא אחד מיסודות הניהול התקין של חברה. בלעדיו – בעלי החברה ימצאו עצמם עם בעיות תזרימיות. בקצרה, דוח תזרים מזומנים, הנקרא גם דוח תזמ"ז, הינו המשלים לדוח המאזן ודוח רווח והפסד, ומספק פרספקטיבה רלוונטית אודות המצב הפיננסי של החברה; זאת על בסיס ההון הנזיל שיש לחברה בלבד.
מה ניתן ללמוד מדוח תזרים מזומנים?
במרבית המקרים דוח תזרים המזומנים מופק מדי שנה. עם זאת, מומלץ בהחלט להפיקו בתדירות גבוה יותר. למעשה, הדוח מציג תמונה עדכנית ומדויקת אודות שווי וכמות המזומנים אשר נכנסים ויוצאים מקופת החברה.
על ידי קבלת תמונה רלוונטית אודות תזרים המזומנים של החברה, ניתן לקבל החלטות מבוססות יותר, הנשענות על נתונים רלוונטיים. למשל, הדוח מסייע בהבנה אודות כמות הכסף הנזיל העומד לרשות החברה בכל רגע נתון, מהן הכנסות והוצאות החברה, איזה שימוש נעשה בכספה הנזיל של החברה, האם בידי החברה עודפי מזומן ועוד.
קצת על מבנה דוח תזרים המזומנים
ככלל, נהוג לחלק את הדוח ל-3 סוגי תזרימי מזומנים:
תזרים מזומנים מפעילות שוטפת: בחלק זה יוצגו תזרימי המזומנים המגיעים מפעילות שוטפת של החברה; לרבות ההכנסות ממכירת שירותים ומוצרים, עמלות, שכר העובדים, תשלומי המיסים ועוד. מחלק זה ניתן ללמוד אודות יכולת החברה לפרוע את התחייבויותיה, כושר ההשקעה של החברה ועוד.
תזרים מזומנים מפעילות מימון: בחלק זה תוצג זרימת מזומנים הנובעים ממקורות מימון זרים כגון תזרים אשר הגיע מקרנות הלוואה, מהנפקת מניות, מאשראי ועוד.
תזרים מזומנים מפעילות השקעה: בחלק זה יוצג תזרים המזומנים אשר מגיע מפעילויות השקעה שונות לרבות תשלומי מזומנים שהוצאו לצורך רכישת הון המשמש את החברה; השקעות בשוק ההון, מענקים, הלוואות ועוד. חלק זה מעיד באופן ברור על מדיניות ההשקעה של החברה, על כושר השקעתה ועל קצב גדילת ההון של החברה.
חוץ מדוח תזרים המזומנים, אילו עוד פתרונות אוכל למצוא על מנת לחסוך עלויות אשראי, ולזהות עסקאות כוזבות?
נראה כי פתרון משלים לדוח תזרים המזומנים, כזה המאפשר הבנה אילו פקודות יומן עשויות להיות רלוונטיות עבור העסק, ובנוגע לאילו כדאי להתייעל, הנה מערכת התאמות אשראי; כזאת אשר למעשה מחסלת את העלויות הנגרמות מטעויות במסגרת הליך האשראי. עם הצטיידות במערכת מסוג זו, לחברה בקרה מלאה על כלל פעילויות האשראי שמנהלת, ברמת העסקה הבודדת ובזמן אמת. נראה כי לעניין זה, פתרונה הטכנולוגי של החברה CrediMatch הינו הפתרון היסודי והאמין בשוק.
כמו כן, ישנם שירותים נוספים אשר מסייעים בהתנהלות אשראי תקינה ומפוקחת. בין שירותים אלו ניתן למצוא מערכות הנהלת חשבונות, המבצעת השוואה בין נתוני מערכת הנהלת החשבונות של הלקוח ונתוני חברות האשראי השונות לצורך איתור חריגים וביניהם אי-חיובים, טעויות רישום או טעויות אנוש נוספות; מרביתן כרוכות בהכחשות עסקה.
למעשה, הכחשת עסקה, בקשה לביטול חד צדדי של עסקת אשראי אותה מגיש לקוח הקצה לחברת האשראי, הנה אירוע אשר עשוי להתקיים ממניעים לגיטימיים, אך לעיתים גם ממניעים בלתי לגיטימיים. לפיכך, בתור בעלי חברות ועסקים, אתם יכולים לנקוט במספר צעדים כדי לצמצם את כמות העסקאות המוכחשות. שירות התאמות כרטיסי האשראי של חברת CrediMatch עשוי להועיל גם בעניין זה.
לסיכום, דוח תזרים מזומנים הינו אחד ממסמכי החשבונאות היסודיים של חברה. ממנו ניתן ללמוד באופן אודות המגמות התזרימיות של החברה, ולהישאר בבקרה אודות מזומני החברה. באופן משלים לדוח תזרים המזומנים, ישנם מוצרים שונים, המספקים מערכת הרמטית המחסנת מפני טעויות אשראי.